Merülhet fel a kérdés az új medencetulajdonosok fejében. Segítünk Önnek! A kültéri medence egy szezonális „játszótér”, míg egy beltéri medencét egész évben nyüstölhetünk a megszűnni nem akaró vízimádatunkkal. A tisztasága, higiénikussága, fertőzés mentessége, esztétikája viszont nem függ helytől és időtől! Akkor nézzük is: előnyök, hátrányok, javaslatok.

A vegyszeres vízkezelésnek két módja van. A kézi kontrollálás, ami magába foglalja a folyamatos odafigyelést a PH-értékre, a vegyszeradagolásra, a fertőtlenítésre, a pelyhesítésre, az algaképződés megelőzésére, vízkőkiválás meggátolására, a téliesítésre és ezek megfelelőségének szinten tartására. Ha az ezzel kapcsolatos nehézségeket el akarjuk kerülni, akkor az automata vegyszeradagolót fogjuk választani, ami ezeket az ellenőrzéseket, adagolásokat, fertőtlenítéseket egy az egyben kezeli.

A víz minőségét befolyásolhatja a napsütés, az eső, a hideg egyszóval az időjárási körülmények, más részről mi magunk is tehetünk róla (a testünkről a vízbe kerülő testápoló, illatszerek, illetve a naptej), ha a medencénkben megborul az egyensúly.

Többféle vegyszerezési eljárás létezik:

  • klór (tabletta, granulátum, folyékony vegyszer)
  • klór gáz (otthoni használatra nem ajánlott!)
  • bróm
  • jód

A vegyszeres vízkezelés legfontosabb lételeme a PH érték folyamatos stabilan tartása. Ha ez nem valósul meg, akkor a következő problémák jelentkezhetnek:

Túladagolás:

  • A vegyszer kiszárítja a fürdőzők bőrét, az érzékenyebbek sebesedést is észrevehetnek magukon, száradás után fehér foltok jelenhetnek meg a fürdőruhán.
  • Megoldás: PH csökkentő tabletta (sav)

Aluladagolás:

  • Algásodás, vízelszíneződés, a gombák és baktériumok gyors terjedése, a víz tapintása sikamlóssá válik.
  • Megoldás: PH növelő tabletta (lúg)
Összefoglalva a vegyszeres vízkezelés folyamatos odafigyelést igényel, de ha minden tökéletesen történik, akkor egy tiszta, és igényes medence büszke gazdái lehetünk.

Hosszútávon drágább az üzemeltetése, mint a vegyszermentes vízkezelésnek, de uszodákban, gyógyfürdőkben, strandokon (a közösségi fürdőhelyeken) ez a módszer a kötelező vízkarbantartási eljárás, így a legtöbben akik az otthonukban terveznek medencét, el sem tudják képzelni az alternatív vízkezelési módokat.

Természetesség. Napjaink egyik legfontosabb és legvitatottabb témája.

Szerencsére egyre többen állnak ki a világon az egészséges és környezet tudatos életmód mellett, akkor miért pont a luxusunk legyen a legszennyezőbb?

Ausztrália 80-90%-ában már teljesen leszámolt a vegyszeres vízkezeléssel. Európában Francia-, és Németország mellett már kis hazánk is elég előkelő pozícióban helyezkedik el a természetes módon tisztított medencék ranglistáján.

Lényegében egy egyszeri beruházás után a medence üzemeltetésének költsége 10%-a lesz a vegyszeresen kezelt társaihoz képest.

A legelterjedtebb vegyszermentes vízkezelési eljárások

Sós vizes

Konyhasót kell feloldani a medence vizében. A vízforgató rendszerbe beépített speciális készülék, elektrolízis révén pontosan beállított mennyiségű klórt termel a medence sós vizéből.

A legjobban preferált vegyszermentes vízkezelési mód. (ár-érték arányban tökéletes alternatívája a vegyszernek.)

Aktív oxigénes

Az aktív oxigén tartalmú szereket a klóros fertőtlenítős módszer hátrányainak kiküszöbölésére fejlesztették ki. (nem irritálja a bőrt, és a szemet, nincs klór szag, és nem oldódik ki kellemetlen

mellékhatású vegyület)

UV-sugaras

kezelendő vizet átlátszó csőszakaszon átvezetik, és világítják át egy erre kifejlesztett speciális eszközzel.

Ezüstözés Az ezüstözés során nincs oxidáció. A mikroorganizmusok elpusztítása lassan, de biztosan megy végbe.

Ózonos

Az ózonos vízkezelés a nagyon erős hatású elemi oxigén közvetlen bevitelén alapul.

Összegezve a vegyszermentes vízkezelés hosszútávon olcsóbb megoldást eredményez, hatékony, természetes, a mai normák igényeit tökéletesen kielégíti, úgy hogy még a környezetünket sem szennyezzük vele.