A szülők általában a legjobbat szeretnék gyermekeiknek. Itt nem csak anyagi és tárgyi dolgokra gondolunk, hanem arra, hogy a legjobb tudásunk szerint neveljük fel őket. Hogy mindent, ami számukra jó és hasznos lehet, azt elkezdjük már kicsi korukba megtanítani nekik. A mozgásfejlődésnek a megfelelős mozgás és a sport elengedhetetlen része.

A mi dolgunk és a mi felelősségünk az is, hogy megszerettessük a mozgást a kicsikkel, hiszen ha ezt kihagyjuk, akkor később nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak és egészségtelenek. Különösen a mai rohanó, modern világban kevesebb hangsúlyt kapnak sajnos az aktív szabadtéri programok, többet vagyunk a lakásban, a négy fal között és ezért igazán nehéz a gyerekekkel megszerettetni a sportolást.

Babaúszás a legkisebbeknek

Szülőkét bizonyára sokak fejében felmerül az a kérdés, hogy mégis mikortól érdemes a csemetékkel megszerettetni a sportolást? Bátran kijelenthetem, hogy az úszás az a sport, melyet már a legkisebbek is nyugodtan kipróbálhatnak. A babaúszásnak rengeteg előnye van és úszás alatt nem csak a baba, de az anyuka is teljesen kizökken a szürke hétköznapokból. Mivel a babaúszásnak több előnye van, mint hátránya, egyre népszerűbb az újdonsült anyukák köreiben. Sok helyen olvashatunk a babák búvárreflexéről, melynek lényege, hogy a kicsik körülbelül 7 hónapos korukig reflexszerűen nem vesznek levegőt, ha víz éri az arcukat.

A babaúszásnak köszönhetően ez a reflex 7 hónapos koruk után sem szűnik meg, hanem mindvégig megmarad. Azok a babák, akik pár hónapos koruk óta rendszeresen járnak babaúszásra sosem fognak félni a víztől, mindig nagyobb lesz a vízbiztonságuk, mint azok a gyerekek, akik csak idősebb korukban mártóznak legelőször a habokban. Sok profi úszó, versenyző és világbajnok is a babaúszással kezdte, ezért ennek csak is az előnyeiről tudnak beszámolni. Az anyukával és apukával végzett közös úszás ugyanis növeli a bizalmat és erősíti a családi köteléket is.

A babaúszás jótékony hatásai

A babaúszás jótékony hatásai

A babaúszás előnyei

A babaúszásnak rengeteg előnye van, ezért egyre több anyuka szeretné kipróbálni kisbabájával. A sport során a kicsi teljesen szabadon tud mozogni a vízben már akkor is, mikor a szárazföldön még nem képes kúszni, vagy mászni sem. Ennek köszönhetően csökken benne az a frusztráció, mely az önálló helyváltozás hiánya miatt alakulna ki benne. A rendszeres mozgásnak köszönhetően azoknak a babáknak máshogy fejlődik ki az izomzatuk, mint azoknak, akik nem úsznak kicsi korukban. Ez pedig a mozgásfejlődés során előnyükre lesz. Egy babaúszás egy idegen helyen, idegen emberek között sok mindent megtanít a kicsiknek.

Tudnak alkalmazkodni és a többiekkel együttműködni. Azok a kisbabák, akik társaságba kerülnek kicsinek később is sokkal könnyebben fognak barátkozni. A babaúszás közben a kölcsönös egymásra figyelésnek köszönhetően erősebb lesz a szülő-gyermek kapcsolat. A víz az anyára és a babára is nyugtató hatással van. Rendszerint úszás után a kicsik a babakocsiban hatalmasat szoktak aludni. Babaúszásra általában 3 hónapos kortól járhatnak a babák, egy úszó tanfolyam időtartama azonban nagyon eltérő. Az igazán jó úszó tanfolyamoknál a babát fokozatosan vezetik rá a babaúszásról a rendes úszásra, ennek köszönhetően pedig már másfél éves kor körül a gyerekek karúszóval képesek úszni.

Mi a helyzet a nagyobb gyerekekkel?

Közeleg a tavasz! Pörgesd fel magad a medencében

A babaúszás nem csak nagyon jó készségfejlesztő, de nagyon jó kezdet ahhoz, hogy a gyerek megszokja és megszeresse a vizet és ennek köszönhetően a későbbiekben sem lesz gondja a víz közegével. Érdemes 4 éves kor körül elkezdeni az úszás technikájának elsajátításával foglalkozni. Nagyon fontos, hogy a gyermeknek minél előbb meg legyen a vízbiztonsága, ezáltal otthonosan tudjon majd mozogni a mélyebb medencékben is. Ám fontos szem előtt tartani a gyermek egyedi igényeit, érettségének és felkészültségének fontosságát, illetve azt, hogy mikor áll készen arra, hogy megtanulja az úszás technikáját úgy, hogy a későbbiekben ténylegesen örömet szerezzen neki ez a sport. Az úszás számunkra az egyik legegészségesebb mozgásformák közé tartozik. Szakemberek szerint minél fiatalabban kezdi el a gyermek, annál több előnyét fogja tudni később kiélvezni. Mivel a gyerekek általában minden újdonságba lelkesen tudják belevetni magukat, ezért az úszást is nagyon hamar meg tudják tanulni.

Az úszás edzi a szívet, a tüdőt, eközben átmozgatja az egész testünket, úgy hogy védi az ízületeinket. A gyerekek teste ebben a korban még nagyon gyorsan fejlődik, ezért egyáltalán nem mindegy az, hogy mivel tölti szabadidejét a kicsi. Az úszás szinte az egyetlen mozgásforma, mely az összes izmot igénybe veszi és légzésszabályozásra készteti az embert. Az egész szervezet működését befolyásolhatja, kihat a szív- és érrendszerre, a légző rendszer működésére, de még az anyagcsere-folyamatokat is befolyásolni tudja. Az úszásnak köszönhetően javul a szervezet oxigénellátása és szépen fokozza a gyermek szellemi teljesítményeit is. Ha gyermekeinkkel már kicsi korukban megtudjuk szerettetni az úszást, akkor könnyen lehet, hogy később is ezt a sportot fogja választani. Annak, aki régóta, rendszeresen úszik, teste teljesen átalakul. Izmosabb lesz, csontozatuk teherbíróbb lesz a későbbi években.

Ha gyermekkorában úszik, felnőtt korában sokkal kitartóbb lesz

Az úszás hatalmas állóképességet tud adni az embernek. A gyerekeket már kis korban megtanítja arra, hogy hogyan kell kitartónak lenni és hogy ha valamit nagyon szeretnénk és teszünk is érte, akkor azt el is fogjuk érni idővel. Ez a sport motiválja, figyelemre tanít, célt ad a fiatal korosztálynak és segít a koncentráció gyakorlásában is. Összességében elmondható az, hogy ha már kicsi korában úszni tanítjuk a gyermekeinket, akkor egy hatalmas, hasznos ajándékot adunk számára, melyet idősebb korában jól tud majd hasznosítani.

Tudja majd, milyen csapatban dolgozni és tartozni egy társasághoz, és le fogja tudni küzdeni a kudarcait az életben. Megtanítja a gyereket a szabályok fontosságára és annak betartására, illetve hogyan kezeljenek egy-egy konfliktushelyzetet. És az egyik legfontosabb dolog, amit az úszás a gyerekeknek meg tud tanítani, az az, hogy belássák, hogy folyamatosan magukban kell hinni, legyenek az élet bármely területén.