Télen és nyáron is fontos a medence takarása. A takarók nyáron a vízbe pottyanásoktól, balesetektől védik meg a gyerekeket, állatokat és időseket, a téli takarás pedig azért fontos, hogy lezárja a medencét, felfogja a csapadékot, hogy a következő szezonban is jó állapotban legyen, és ne károsítsa a zord idő.

A medence téliesítése

A leghidegebb hónapokban a kinti medencéket nem használják az emberek, hiszen egyrészt senki sem szeret mínusz fokokban kint vízbe csobbanni, másrészt a nem téliesített medencében kárt tehetnek a fagyok. Téliesítés során a medence vizét nem szabad teljesen leengedni.

Ha leengedjük a vizet, a medence burkolata a fagyok miatt könnyebben sérülhet, ráadásul tavasszal újra kellene tölteni az egész medencét, ami nem kis kiadással járna. Mivel senki sem a saját pénztárcájának az ellensége, ezért érdemes vizet hagyni a medencében, és úgy téliesíteni. A vízbe ilyenkor fagytesteket kell tenni, a felszínre pedig ki kell feszíteni a tökéletesen illeszkedő takarót.

Mekkora legyen a takaró? A vízre ráhelyezett takaró mindenképpen legyen nagyobb, mint a medence, különben nem sikerül megfelelően a felhelyezés. Fontos, hogy jól ki legyen a takaró feszítve, ősszel és télen sok csapadék hullik, a takarónak pedig tökéletesen fel kell fognia minden vizet, havat és odahulló szennyeződést.

A medencetakarónak tökéletesen kell illeszkednie a vízfelületre

A medencetakarónak tökéletesen kell illeszkednie a vízfelületre

A medencetakarók típusai

A medencetakarók két típusát szokták megemlíteni, az egyik típust vízzsákkal, a másikat pedig gumikötéllel szokás rögzíteni. Vásárolhatunk előre legyártott darabot, ilyenkor általában a vízzsákos változatot szokták ajánlani, de van lehetőség egyedi takaró gyártására is. Utóbbit akkor érdemes választani, ha speciális méretű vagy alakzatú a medencénk, amire egyik előre legyártott darab sem illeszkedik megfelelően. Egyedi ponyvák esetében akár hevederes rögzítés is lehetséges.

A takarók anyaga készülhet PVC-ből vagy szőtt polietilén fóliából. A két anyag közül a PVC a vastagabb, de ugyanakkor súlyra nehezebb is. Érdemes szakemberrel konzultálni az anyagot tekintve, ugyanis nem minden medencéhez ajánlott a PVC. Ha szakember segít a kiválasztásban, akkor biztosan nem nyúlhatunk mellé.

Amikor jön a jó idő, és szeretnénk elkezdeni használni újra a medencét, a takarót és a fagytesteket el kell távolítani, és újra elindítani a rendszert.