Mivel minden sportágnak, az úszásnak is megvannak az előnyei, viszont ha nem megfelelően végezzük, akkor a veszélyeivel is szembe találhatjuk magunkat. Kicsi gyerekeknél különösen fontos az, hogy kis korban megszeressék a rendszeres sportolást és a mozgást, hiszen ha ebben nőnek fel, akkor teljesen természetes lesz számukra az, hogy minden nap sportolunk.

A sport pedig az egészséges életmód legfontosabb eleme.

Mikre kell odafigyelnünk úszás során?

Kulcsfontosságú úszás közben a helyes fejtartás és hogy megtanuljuk összehangoltan mozgatni a végtagjainkat. Az úszás legnagyobb pozitív élettani hatása pedig az, hogy növeli a mozgás hatékonyságát. Kevesen tudják például, hogy az úszás tizenkétszer eredményesebb sport, mint a szárazföldi mozgásformák. A folyamatosan ismétlődő mozdulatsoroknak köszönhetően segíti a bőr feszességét, az izmok rugalmasságát és testünk hajlékonyságát.

A tartóizmaink is feszesebbek lesznek, az egyenletes láb és karmunka miatt pedig végtagjaink is folyamatos mozgásban vannak. Ami pedig az úszásban a legkülönlegesebb dolog, az az, hogy a többi sporttal ellentétben ez az egyetlen, mely légzésszabályozásra kényszerít, ezáltal pedig tágul a tüdőnk és kapacitása is megnő.

A tüdőtágulással együtt pedig a szív és érrendszerünk is erősödik. Rengeteg embert kínoz nap, mint nap derék és hátfájás, ülő, vagy folyamatos álló munka miatt. Ennek következménye pedig az, hogy későbbiekben porckorong problémával fogunk küzdeni. Az egyetlen módszer egyértelműen csak a megelőzés lehet, ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha sokat mozgunk és aktív életmódot fogunk folytatni. A víznek nagy az ellenállása, úszással pedig óránként 500-700 kalóriát is el tudnunk égetni, ennek köszönhetően befolyásolja az anyagcsere folyamatokat és a fogyást is.

Miért annyira fontos az úszás?

Miért annyira fontos az úszás?

Mik az úszás előnyei?

Az úszásban az az egyik jó dolog, hogy ez az a sportág, melyben elenyésző a sportsérülések és a túlterhelés valószínűsége. Mivel ez is sportolásnak számít, itt is fontos, hogy mindig bemelegítsünk, illetve az is fontos, hogy mindig meglegyen a levezetés is a tevékenység végén. Mivel nem vagyunk egyformák, fontos hogy személyre szabottan válasszuk ki azt az úszásfajtát és tempót, mely megfelelő számunkra. Akiknek a belső szerveik gyengébbek, vagy feneküket szeretnék feszesebbé varázsolni, esetleg vállaikon szeretnének dolgozni, azoknak a gyorsúszás lehet a megfelelő.

Akik viszont a hasizmaikon szeretnének kicsit dolgozni, azoknak egyértelműen a hátúszás a legjobb. Aki olyan úszást szeretne végezni, ami leginkább a hátra fejti ki a hatását, az a pillangóúszást válassza. Mindezek mellett az úszásnak nem csak testünkre, de lelkünkre is jó hatása van, hiszen remek alkalmat nyújt a szocializálódásra, ennek köszönhetően a depresszió orvoslására is. A víznyomás masszírozása pedig nyugtató hatással jár, ezért feloldja a feszültséget és a stresszt. És mivel a hullámzás moraja és a víz hangja könnyedén egy relaxációs állapotba is eljuttatja az embereket, az úszást egészen nyugodtan egyfajta meditációs foglalkozásnak is tekinthetjük.