Talán nincs is olyan ember a világon, akinek ne fordult volna meg a fejében, hogy egy szép családi házban fog élni, ahol az udvart gyönyörű friss, zöld pázsittal fedi be, a bokrok szépen sorakoznak fel a kerítés mellett, formára vágva, a virágok pedig sokszínűen pompáznak és illatoznak a kertben. Talán egy kis sziklakert és egy szökőkút is helyet kap a stílusosan berendezett udvarban, ahol akár grill partit tarthatunk barátainknak és a rokonok is bármikor szívesen várt vendégek.

A gyönyörű családi otthon meghitt szeretete pedig nem is lehetne teljes, ha nem lenne egy saját medencénk is a hátsó udvarban. Akár romantikusan kettesben párunkkal, akár a gyerekeinkkel, akár a nagyszülőkkel is élvezhető a meleg, átlátszó víz, a nyári hőségben, de akár a kerti parti vendégei és a baráti társaságunk is örömmel fog megmártózni, ha nálunk tartózkodik. Legyen szó saját családi házunkról, akár a nyaralónkról, a medence sokat fog dobni a hangulatán és az értékén is.

Mire figyeljünk oda a kerti medence építésekor?

Akárhogy is döntünk, mindig szilárd alapokkal, szakértők segítségével és minőségi alapadatokkal dolgozzunk, ha hosszan tartó medencét szeretnénk. Először mindig kezdjük az öntött alaplemezes vasbeton szerkezettel, úgy hogy egy szabványos sík felületet alakítsunk ki. Fontos, hogy szilárd, vízálló és repedésmentes medencetestünk legyen, ilyenkor még a vízszigetelésre sem lesz szükség. Ellenkező esetben a burkolás előtt vízszigeteljünk is.

Medencénk burkolásakor válasszunk kerámiát vagy akár mozaikot is, de ügyeljünk oda, hogy penészedésálló és rugalmas fugázóhabarcs réteg kerüljön a hézagokba. Esztétikus és egyszerű megoldás, ha a burkolás helyett a vízszigetelő réteget egyszerűen lefestjük vízálló festékkel vagy medencefóliával. Használat közben pedig folyamatosan figyeljük az állapotát és ügyeljünk a karbantartására. Az évenkénti legalább egyszeri vízcserét pedig ne felejtsük soha el.

Ha nincs külön nyaralónk, alakítsuk át otthonunkat nyaralóvá

Mivel nem mindenki teheti meg magának, hogy saját nyaralót is fenntartson a családi háza mellett, ezért érdemes számukra úgy kialakítani az otthonukat, hogy úgy érezzük, mintha saját nyaralónkban élnénk a hétköznapjainkat is. A könnyed anyagokkal, hűsítő színekkel és a természetes hatású fabútorokkal varázslatos, nyaralós hangulatúvá varázsolhatjuk házunkat, udvarunkat és kertünket is.

Hozzuk el az igazi fürdőzés élményét otthonunkba a medence segítségével és a gyerekeink, barátaink és mi is élvezni fogjuk. A medence köré kialakíthatunk nyugágyakat, hintaágyat, kis asztalt és akár grillteraszt is, hogy tovább fokozzuk a kerti örömöket. Egy kis zene, egy hűs koktél és egy jó társaság pedig el is fogja feledtetni velünk, hogy tulajdonképpen nem is nyaralni mentünk, csak a hátsó kertben vagyunk.